søndag 7. februar 2010

Sosial web

Leksjonene sosial web 1 og 2, var leksjoner som var lærerike for meg. Det å se alt det positiv bruk av sosialt web fører med seg, med tanke på at det gir merverdi i læringssituasjonen, var godt å få en oversikt over. Jeg vil nevne noen her:

  • Elevene øker sine digitale ferdigheter
  • Ved å bruke sosiale medier, vil de få skrivetrening og mulighet til å øke leseferdighetene sine.
  • At skolen oppretter en wiki til bruk i prosjekter og ved skriving av faglig tekster, tror jeg vil gi mer motivasjon og øke interessen som igjen er med på økt læring.
  • Å oppmuntre elevene til å bruke Wikipedia vil gi de et godt oppslagsverk på alt fra betydningen av ord til mye bra faktastoff om et emne.
  • Elevene kan også opprette en blogg hvor de kan skrive om ting som interesserer dem. Venner kan gå inn på bloggen deres å lese og kommentere det de har skrevet.
  • De kan få bedre selvtillit ved å bygge et nettverk av "webvenner" som de daglig kan ha kontakt med å dele sine opplevelser og tanker med.

Samtidig som man ser det positive med sosiale web, må man også se at det finnes negative sider. Elevene må få opplæring om nettvett; hva de har lov til å publisere og at det de skriver kan feiltolkes og misbrukes. De må kjenne til nettvettsregler, og vite hva de skal gjøre hvis de blir misbrukt på nett. Skolen må også ta et ansvar i forhold til mobbing på nett, og ha rettningslinjer for hvordan dette skal håndteres og informere elevene godt på dette området. To nettsider som er gode på barn og medier er BarneVakten og Redd Barna.

http://nettvett.reddbarna.no/

http://www.barnevakten.no

I den første øvingsoppgaven, skulle vi melde oss inn i tre nettsamfunn. Jeg er derfor nå medlem i disse 3 nettsamfunnene:

  • Facebook - et nettsted de fleste kjenner til og kanskje er medlem på, både unge og voksne. Et sted hvor man prater, gir beskjeder og stiller spørsmål til venner og bekjente. Og ikke minst et sted man kan holde seg oppdatert over hva som skjer i vennekretsen rundt seg. Jeg personlig meldte meg inn i Facebook for å få kontakt med gamle studiekamerater som jeg hadde mistet kontakten med, og får å lettere holde kontakt med venner jeg ikke ser så ofte.
  • Del og bruk - et nettsted for spesielt lærere som blant annet gir masse gode tips til undervisning. Dette nettstedet er avhengig av medlemmene. Vi skal dele erfaringer og kunnskap og bruke andres. Ta del i diskusjoner og få inspirasjon som vi kan bruke i undervisningen. Anbefales :)
  • YouTube - et nettsted de fleste kjenner til, hvor medlemmer kan publisere sine videoer. Her er det mye som kan brukes i undervisningen for å gjøre forskjellige emner mer konkrete og for å gjøre undervisningen litt mer humoristisk og lystbetont. Med sine mange tusen medlemmer, er det mange videoer som ikke eigner seg i skolen, og læreren burde derfor styre bruken av dette nettstedet.

I øvingsoppgaven hvor studiegruppa, skulle lage en wiki står det mer om disse tre nettstedene. Vi har forskøkt å ta på oss "fagbriller" og sett litt nærmere på disse nettstedene. Vi har blant annet sammenlignet virkemidler og funksjoner. Dette kan det leses om her:

http://eidsbergskolen.wikispaces.com/



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar