onsdag 18. november 2009

Hensyn

Svar på øvingsoppgave 1:
Refleksjon over tenkespørsmål:
  • Hvilken betydning har alt dette for for eksempel å legge ut klassebilder på nett?

For å kunne legge ut klassebilder på nett mener jeg at man må ha tillatelse fra alle som er fotografert. Det er viktig med en skriftlig tillatelse. Er det en elev som ikke har gitt tillatelse, kan man altså ikke legge klassebildet ut på nett. Man må kanskje utnytte en dag da denne eleven ikke er tilstede å ta klassebildet som er ment for akkurat dette formålet. Det er jo morsomt for de andre elevene å ha bildet sitt ute på nett da de ikke har noe i mot det.

  • Hvordan slår dette ut i forhold til å avbilde elever i læringsarbeidet, på ekskursjoner, på tur, på tilstelninger i skolens regi og andre situasjoner som ofte arrangeres?

En elev i læringsarbeid har f.eks ikke allmenn interesse (da kunne man publisert det uten samtykke). Her er det eleven og bekjente som har interesse, og man må derfor ha tillatelse. Er det arrangementer som f. eks. 17. mai-tog, er dette av allmenn interesse hvor det er fotografert mange elever i et bildet. Dette kan publiseres uten tillatelse. Men bilder fra mindre ekskursjoner vil jeg si at ikke er av interesse for allmennheten og man må derfor ha tillatelse av alle som er med på fotografiet. Et unntak er hvis personen på bildet er mindre viktig enn hovedinnholdet på bildet; da trenger man ikke tillatelse. Men dette er en vurderingssak, og personlig ville jeg ikke lagt ut et slikt bilde hvis ikke alle hadde hatt tillatelse. Da mener jeg selv at jeg ville vært på tynn is. Det er et vanskelig tema med vurderinger inne i bildet, og det er da viktig å være på den sikre siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar