torsdag 15. oktober 2009

Digital foto












Bilde til venstre er opprinnelig, hvor tredjedelsregelen er brukt, og bilde til høyre har jeg midtstilt antilopen. Jeg synes her det er finest med det opprinnelige bildet hvor man også får se mer av omgivelsene rundt.
Jeg har nå vært inne på Picnik og "lekt" meg med bilder; beskjært, plassert bilder etter tredjedelsregelen og midtstilt bilder (ovenfor er det et eksempel). Her fikk jeg oppleve at det ikke alltid er finest å midstille bilder slik jeg ofte gjør når jeg tar bilder selv. Det ser flott ut når man etter tredjedelsregelen setter det som kanskje skulle vært i midtpunkt på siden, og lar også noe annet komme frem tydeligere. Man finner ofte noe i naturen bak det som er tenkt som midtpunkt (f. eks. et menneske), som er kjempe fint å få frem som et motiv man fokuserer på sammen med det opprinnelige motivet. Et eksempel: man tar bilde av barnet sitt i dyreparken, hvor det her var meningen å fokusere på barnet (midtstille det). Man ser en ape bak barnet som er kjempe fint også å fokusere på. Man bruker tredjedelsregelen; flytter barnet til siden og får tydelig frem også apen som motiv. Ofte kommer det mer frem av situasjonen i bildet når man bruker tredjedelsregelen.

Jeg har også brukt andre komposisjonsmessige virkemidler for å fremheve et hovedmotiv. På et bilde var hovedmotivet fire barn inkl. mitt eget barn. Jeg ville ha kun mitt eget barn som hovedmotiv (siden de andre barna ikke var kjente). Dermed tåkela jeg de andre tre barna. Dette ble et kjempe fint resultat. Noen bilder gjør seg også bedre med svart/hvitt farge. I forbindelse med en invitasjon til Halloween fest, byttet jeg ut øynene til personene på bildet til skremmende øyne i forskjellige farger. Dette ble et morsomt og annerledes bilde. Man kan også fjerne momenter fra bildet som man ikke vil ha med.

Jeg har også vært inne på http://www.flickrcc.com/
og sett på mange flotte bilder. Særlig er det mange fine naturbilder. Her er det blant annet tatt bilder med motlys, som gjør bildene magiske og flotte. Mange av bildene er det blitt brukt tredjedelsregelen på som jeg har forklart over.
Det har vært en spennende oppgave jeg har lært mye av. Man kan forandre bilder og få frem mye mer på et bilde enn man i utgangspunktet hadde tenkt.





onsdag 7. oktober 2009

Mine kommentarer på andres blogger.

ninaevens studieblogg for DKL sa...
Hei Heidi.
Deler din frustrasjon ang. få pcèr og liten tid til IKT. På vår skole er det på samme måte. Ikke lett å gjøre engelske oppgaver uten lyd, slik som det var i hele fjor. Et stort ønske hadde vært mer penger til flere maskiner og flere lærere til å hjelpe elevene i timene.

søndag 4. oktober 2009

Øvingsoppgave 1: Tekst

Tekstskaping før og nå er det forhåpentligvis forskjell på. Fra å skrive forskjellig type tekst med blyant og papir til å benytte seg av digitale verktøy. Og fra å bruke bibliotek, aviser og ressurspersoner for å finne den informasjonen man trenger for å skrive tekstene til å bruke digitale verktøy. I dag er det et hav av muligheter til å finne den informasjonen man trenger og skrive teksten på en litt mer spennende måte ved hjelp av datamaskinen. Det er også viktig at elever får tilgang til å bruke datamaskinen i forskjellige fag, særlig norsk. Det er viktig at IKT i skolen ikke blir et eget fag, men at det blir et redskap i flere fag. Elevene må også få tid til å prøve og feile, gjøre seg kjent med forskjellige nettsteder, programmer osv.


Hypertekstualitet er en måte å ordne en tekst på hvor leseren selv kan velge hvor han vil gå videre; hvilken "vei" lesingen skal ta og hvor mye leseren skal lese. (Teksten inneholder mange lenker som man kan velge å lese). Læreren kan begynne fortellingen og lage linker (ord som er streket under). Elevene skal fortsette fortellingen ved å skrive litt hver på forskjellige steder i teksten. Det er en spennende måte å få elevene til å skrive tekst og man benytter seg av prosessorientert skriving. En hypertekstfortelling er også en fortelling det er veldig spennende å lese. Jeg fant en blogg som beskriver hypertekstfortellinger og gir noen eksempler: http://digitalnorsk.blogspot.com/2008/02/hypertekstfortelling.html.


Mange nettsteder benytter seg av interaktivitet. Elevene lærer ved å være aktive i læringsprosessen. Jeg tror dette skaper motivasjon hos elevene, noe som igjen fører til læring. Det å kunne gå inn på et nettsted å "leke" med fagene, er noe elevene burde få tid til. Et eksempel på et slik nettsted er: http://www.gyldendal.no/multi/. Her er det masse oppgaver som først er delt inn i klassetrinn, deretter i emner. Elevene kan gjøre oppgaver de trenger mer trening i. Her kan også elever som trenger større utfordringer enn sitt eget klassetrinn, gjøre oppgaver på klassetrinnet over. Elever som synes klassens pensum er vanskelig (f. eks. elever med IOP), kan gå ned et klassetrinn. Her er det oppgaver som er tilpasset alle elever. Oppgavene er også i samsvar med målene i kunnskapsløftet.



Multimediale tekster fungerer kun hvis alle elementene er tilgjengelig for leser. F. eks. tekst, bilde og lyd er gjensidig avhengig av hverandre for at det skal være meningsfullt for leser. På skolen hvor jeg jobber har vi 12 datamaskiner på et felles datarom. I hele fjor var det ikke lyd på maskinene. Elevene fikk dermed ikke vært inne på nettsteder å jobbet med engelskfaget. Her er man jo avhengig av lyd for å få med seg det muntlige språket. I år har vi fått lyd på maskinene, og jeg ser at elevene synes det er morsomt å jobbe med engelsk på data. En nettside elevene ved skolen min jobber mye med er: http://www.gyldendal.no/steps/steps1-2/index.html. Det er klart det blir mer motiverende å gjøre oppgaver med tekst, bilde og lyd når man jobber med engelskfaget. Det er viktig å høre ordene samtidig som man ser hvordan de skrives, og ha et bilde som illustrerer hva ordet betyr.