søndag 21. mars 2010

Tenkeverktøy 2

Tenkeverktøy 2 var en lærerik leksjon. Ekstra spennende siden jeg jobber som spesialpedagog, og fikk en del tips om verktøy jeg kan bruke i undervisningen. Jeg ser at elever jeg har som bruker mye dataspill hjemme, kan dra nytte av dette. De må lese og skrive i fritiden gjennom en hobby de har. De har bedre digital kompetanse enn andre som ikke bruker data på fritiden. Jeg vil absolutt prøve noen av tipsene fra leksjonen i undervisningen.

Jeg selv prøvde meg på brobygging. Dette var et morsomt og utfordrende spill. Det krever nok at det blir satt av en del tid for å mestre det. Jeg tror nok spillet passer best på ungdomstrinnet og oppover, men kanskje vil enkelte elver i 6. og 7. klasse også klare det bra. Men på en annen side, kan det hende jeg undervurderer elevene, og at spillet ville passet bra på mellomtrinnet og oppover. Elevene er nok flinkere til slike oppgaver enn hva vi lærere tror......
Her er bilder (level 1, level 2 og level 3) fra de broene jeg klarte å bygge:



FV7 peker på følgende suksesskriterier for å lykkers med dataspill i skolen. Det er nødvendig at:

  • Lærerne setter seg godt inn i de spillene som anvendes.
  • Spillene tilpasses elevsammensetning.
  • Spillene må brukes i henhold til uttalte læringsformål.
  • Det må være gode læringsrammer.
  • Spillene fungerer som læringsaktivit i seg selv, og ikke som belønning i forhold til tradisjonelle læringsopplegg.

Disse suksesskriteriene tror jeg det er viktig å jobbe etter når man skal ta i bruk spill i undervisningen. Vi som lærere må selvfølgelig prøve ut spillene på forhånd, og se om de egner seg. Spillene burde kunne føre til måloppnåelse; det må være et mål med undervinsingsopplegget, og det må elevene være klar over. Jeg selv bruker aldri spill som belønning etter en endt arbeidsøkt, men innfører det i selve undervisningen. I forhold til mine elever i år egner ikke dette brobygging-spillet seg noe særlig, men det er klart at dette spillet kan være med på å nå enkelte mål man har for underivsningen. Kanskje spesielt i matematikk....






onsdag 17. mars 2010

Digital arena.

Digital arena har vært et stort emne, og igjen har jeg lært mye nytt. Det finnes ufattelig mange forskjellige digitale verktøy, og mulighetene er så store. Man blir nok aldri utlært på dette området. Men i dette emne har jeg vært innom forskjellige områder og i alle fall lært en del (noe jeg er fornøyd med selv).

I øvingsoppgave 9.3 skulle vi opprette og prøve ut Google nettsted. Jeg satte igang med oppgaven, og måtte prøve litt frem og tilbake før jeg fikk det til. Jeg valgte f.eks feil temaside (familieside istedenfor tom mal), noe som gjorde at jeg måtte opprette tre nettsider før jeg fikk valgt riktig side.... Men til slutt fikk jeg det til, og jeg synes siden var enkel å bruke. Det krever selvfølgelig litt tid å bli kjent med oppbyggingen, men ved at jeg har opprettet og brukt både Google doc og Wikispaces forstår man jo prinsippet raskere. Her er min side jeg så vidt har begynt på, som jeg kommer til å bruke mye i fremtiden.